Vad är en gadget?

Att definiera vad en gadget är inte helt enkelt. Men ser man till hur E-butiker använder ordet kan det sägas vara småprylar som ofta har humoristiska inslag. Ett tydligt exempel är E-butiken med just namnet FunGadgets.se som säljer allt från pratande fjärrkontroll till tvålar som är utformade som en manskropp. Det många däremot förknippar med gadget är att de på något sätt ska ha en teknisk funktion.

Ett exempel är då handsfreevanten. En vante som har hörlur inbyggd i tummen och microfon i lillfingret. Detta sedan kopplat till telefonen via Bluetooth. Lite känsla av utomjording blir det däremot när man går och pratar i sitt eget finger när det ringer i telefonen.
Vill man hellre prata i Walkie-Talkie, Komradio eller klassisk telefonlur så finns även dessa att koppla in till sin telefon.

Går man över till produkter med sladd finns exempelvis kassettband USB Hub. En klassisk USB hub som ser ut som ett kassettband. Rent praktiskt finns det inte någon anledning att köpa just denna gadget istället för en klassisk USB-hub. Men det är snyggt och coolt.

Exemplet med USB-hubben visar just på vad som ofta karaktäriserar en gadget. Det är häftigt, coolt eller annorlunda. Ofta finns en viss praktisk funktion men är man bara ute efter just denna kan man lika gärna köpa en vanlig produkt med den funktionen. Den som köper en gadget värderar coolhetsfaktorn högre än funktionen. Även om det funktionella finns där och självklart bidrar till att man köper produkten.

Det finns ett uttryck som är ”Fynd är något du inte behöver till ett pris du inte kan motstå”. Skulle detta göras om gällande gadgets skulle de bli ”Gadgets är något du inte behöver till en coolhetsfaktor du inte kan motstå”