USB – Allt fler flexibla lösningar

Datorns USB-ingång användes i början enbart till två saker. Man kunde koppla in externa enheter så som skrivare, scanner och hårddiskar eller koppla in USB-minne för att lagra filer.

Men med åren har allt fler produkter skapats som drivs via USB-ingången. Det är ett smidigt sätt då man inte behöver ha extern strömkälla.

Ett tidigt exempel var USB-fläkten. En liten fläkt som ger användaren en skön fläkt när sommaren är som varmast. En annan är kaffevärmaren. Det är då en liten plattas som blir varm och som man därmed kan ställa sin kopp på för att hålla drycken varm.

Bland de lite mer ovanliga produkterna finns exempelvis USB Led julgranen. En liten julgran som lyser i olika neonfärger när den får sin ström och som skapar julstämning var än man är. En annan är minikylskåpet. Kylskåpet rymmer exakt en burkläsk och skapar kyla på några sekunder. Perfekt så man slipper lämna datorn för att gå några steg till närmaste kylskåp.

Oavsett om man ser dessa produkter som totalt onödiga eller inte så är trenden tydlig. De säljs allt mer och de produkter som ena dagen anses vara onödiga och bara ”en kul grej” kan efter några månader bli helt accepterade som något självklart vid datorn.

Kanske kan USB Värmetofflor, USB Flasköppnare eller USB Dammsugaren bli ett självklart val att köpa till den nyköpta datorn om några år. Till stor sannolikhet blir det däremot inte så. Dessa gadgets ska nämligen snarast ses som något roligt och annorlunda. En kul present till datornörden om inte annat.